Goldilocks Zone / Yaşanabilir Bölge nedir?

digital gaste company
0


İngilizce'de; Goldilocks Zone veya Habitable Zone olarak ifade edilen Türkçe'de 
"Yaşanabilir Bölge" olarak bilinen alan nedir?

Özetle:

  • ·   Yaşanabilir bölge, bir gezegenin yüzeyinde sıvı suyun bulunabileceği bir yıldızın etrafındaki çok sıcak olmayan, çok soğuk olmayan bölgedir.
  • ·         Sıvı su, bildiğimiz kadarıyla yaşam için önemli bir bileşendir, bu nedenle yıldızlarının yaşanabilir bölgelerindeki ötegezegenler yaşam aramak için zorlayıcı yerlerdir.
  • ·         Bazı durumlarda, Europa'nın yer altı okyanusu gibi, bir yıldızın yaşanabilir bölgesinin dışında sıvı su bulunabilir.


Güneş sistemimizdeki tüm gezegenler, aylar, asteroitler ve kuyruklu yıldızlar içinde sadece Dünya'nın yüzeyinde sıvı su vardır ve en azından bildiğimiz kadarıyla yaşamı destekleyebilir. Bunun nedeni gezegenimizin güneş sistemimizin “yaşanabilir bölgesinde” bulunmasıdır. Yer küre, güneşten; tüm suyumuzun kaynamaması için yeterince uzakta, ancak donmaması için yeterince yakındır.

Son birkaç on yılın en heyecan verici uzay keşiflerinden biri, diğer yıldızların yörüngesinde dönen ötegezegenlerin varlığıdır . Şu anda 4.000'den fazla ötegezegen belirlendi  ve muhtemelen daha fazlası var. Tüm bu dünyaları incelemeyi severken, bilim insanları özellikle yaşamı destekleyebilecek olanlarla ilgileniyorlar.

Bildiğimiz yaşam; sıvı su gerektirir, bu nedenle yıldızlarının yaşanabilir bölgelerindeki ötegezegenler yaşam aramak için zorlayıcı yerlerdir. Bu ötegezegenlere bazen "Goldilocks" dünyaları denir çünkü çok sıcak ve çok soğuk değiller.


Dünyanın Güneş'ten ortalama uzaklığı, astronomik birim (veya 1 AU) olarak da adlandırılan 149.600.000 kilometredir (92.900.000 mil). Ancak, yıldızından bu kadar uzaktaki bir ötegezegenin mutlaka yaşanabilir bölgede olmayabileceğini not etmek önemlidir. Bunun nedeni, yıldızların geniş sıcaklık aralıklarına sahip olmalarıdır. Daha soğuk bir yıldızın yörüngesindeki bir ötegezegen, sıvı suyun var olması için daha sıcak bir yıldızın yörüngesindeki bir ötegezegenden çok daha yakın olmalıdır.

Güneş sistemimizin yaşanabilir bölgesi


Güneş sistemimizdeki her gezegen benzersiz olsa da, 8 gezegen genellikle iki farklı kategoriye ayrılabilir: iç kayalık gezegenler (Merkür, Venüs, Dünya ve Mars) ve dış gaz devleri (Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün) ). Dünya, güneş sistemimizin yaşanabilir bölgesindeki tek gezegendir.

 

Merkür ve Venüs yaşanabilir bölgede değiller çünkü sıvı su barındıramayacak kadar Güneş'e yakınlar. Ancak, kanıtlar Güneş'in eskiden çok daha sönük olduğunu gösteriyor. Venüs'ün bir zamanlar okyanusları olabilir, ancak parlayan Güneş'e olan yakınlığı sıvı suyun buharlaşmasına neden oldu . Sıvı suyun Venüs'ün yüzeyinden kaçışı, doğrudan gezegenin şu anki yaşanılmaz, yoğun atmosferine yol açmış olabilir.

 


Bir gezegenin yaşamı destekleyebilmesinin tek yolu sıvı su mu?

 Muhtemelen hayır. Kozmosu keşfederken, burada Dünya'da alıştığımız karbon temelli yaşamdan tamamen farklı organizmalar bulabiliriz. Ancak araştırmamız, şablon olarak Dünyamızı kullanarak başlıyor.


Diğer yıldız sistemlerinde Goldilocks Bölgeleri

New South Wales Üniversitesi‘nden Profesör Webb, "Bir Goldilocks Bölgesi'nin başka bir yıldızın etrafındaki konumu, yıldızın türüne bağlıdır." Diyor.

Daha büyük, daha sıcak yıldızların Goldilocks Bölgeleri daha uzaktayken, M tipi kırmızı cüce yıldızlar gibi daha küçük soğuk yıldızların yaşanabilir bölgeleri çok daha yakınlardadır. Kırmızı cüceler, Samanyolu galaksisindeki en yaygın yıldız türüdür ve çok uzun ömürleri vardır. Webb: "Bu, hayatın yıldız gibi gelişmek ve gelişmek için çok zamana sahip olması gerektiği anlamına geliyor" dedi.


Avrupa Güney Gözlemevi'nin Yüksek Doğruluklu Radyal Hız Planet Searcher tarafından yapılan gözlemler, kırmızı cücelerin yaklaşık yüzde 40'ının yaşanabilir bölgelerinde yörüngede dönen Süper Dünya sınıfı gezegenlere sahip olduğu sonucuna varmıştır.

Alternatif olarak, NASA'nın gezegen avcısı Kepler Uzay Teleskobu, ortalama 365 günlük yörüngeye sahip gezegenleri arayarak Güneş benzeri yıldızların yaşanabilir bölgelerinde dönen gezegenleri arar.

Bir gezegenin veya ayın bir yıldızın Goldilocks Bölgesi'nde olması, onun yaşam ve hatta sıvı suya sahip olacağı anlamına gelmez. Ne de olsa, Güneş'in Goldilocks Bölgesi'ndeki tek gezegen Dünya değil - Venüs ve Mars da bu yaşanabilir bölgede, ancak şu anda yaşanabilir değil.

Profesör Webb, "Venüs, Dünya'nın kardeş gezegenidir, her ikisi de güneş sisteminin aynı bölgesinde ve aynı büyüklüktedir ve Venüs'ün bir zamanlar suyu da vardı." diyor

"Ancak, Venüs şimdi 460 santigrat derecenin üzerinde bir yüzey sıcaklığına sahip, tüm sıvı suyunu kaynatmış olan kaçak bir sera etkisine sahip."

Güneş'in Goldilocks Bölgesi'nin diğer ucunda, bir zamanlar yüzeyinde nehirlerde, göllerde ve okyanuslarda sıvı su akışı olan Mars bulunur.

Profesör Webb, "Ancak, Kızıl Gezegen şu anda ince bir karbondioksit atmosferi ve deniz seviyesinin sadece 99'da biri olan atmosferik basıncıyla dondurularak kurutulmuş bir çöl" diyor.

"Çoğunlukla katılaşmış çekirdeği sayesinde, hem önemli bir atmosferin hem de küresel bir manyetik alanın olmaması, Mars yüzeyinin sürekli olarak Güneş tarafından ışınlandığı anlamına geliyor.

 

Tahminlere göre Mars'ta hala gazı giderilmemiş ve güneş rüzgarıyla savrulmamış veya yüzeydeki hidroksillere ışınlanmamış herhangi bir su, ya gezegenin buzullarında ve permafrostta donmuş ya da hızla doğrudan buzdan gaza geçiyor.  Yüzeye sızabilen yeraltı tuzlu su tuzlu sularının olası varlığına işaret eden bazı kanıtlar olsa da, Kızıl Gezegen'de henüz herhangi bir yaşam bulunamadı.

 


Profesör Webb: “Son olarak ve eve çok daha yakın bir yerde, neredeyse hiç atmosferi olmayan, yüzeyinin üzerinde sadece tozlu bir ekzosferin ipucu olan ve tek suyun ya gölgede buz gibi kilitli olduğu, üçüncü bir karasal dünyamız olan Ay'a sahibiz. Derin kraterlerin zeminleri veya ışınlanmış ay yüzeyindeki hidroksiller ve kesinlikle yaşam yok" diyor.


Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)

The Most/Recent Articles

görüntüleme

Search This Blog

Blog Archive

To Top